Sekretariát: +421 2 572 04 501 English

VV MVP 2024

VV MVP 2024
Verejná výzva na podávanie žiadostí na riešenie projektov výskumu a vývoja v jednotlivých skupinách odborov vedy a techniky – VV MVP 2024

Otázky

Odpovede

Zodpovedný riešiteľ má 35 rokov. Môže byť zodpovedným riešiteľom absolvent doktorandského štúdia, ktorý ukončil štúdium v roku 2017? Lehota 7 rokov uplynie v auguste 2024.

V zmysle výzvy sa mladým vedeckým pracovníkom (v roli zodpovedného riešiteľa) rozumie osoba s dosiahnutým vysokoškolským vzdelaním III. stupňa (získanie prvého PhD.), ktorá v roku podania žiadosti nedovŕšila vek 35 rokov alebo neuplynulo 7 rokov od dosiahnutia vysokoškolského vzdelania III. stupňa (do plynutia 7 ročnej lehoty sa nezapočítava, ak osoba čerpala materskú, otcovskú alebo rodičovskú dovolenku). Čo znamená, že od dosiahnutia titulu môže uplynúť v roku 2024 maximálne 6 rokov. Osoba, ktorej v priebehu roka 2024 uplynie 7 rokov od dosiahnutia PhD. titulu, nemôže byť zodpovedným riešiteľom vo výzve VV MVP 2024.  Akceptujeme získaný titul v roku 2018 a neskôr. Zároveň nespĺňa podmienku veku.

Od uplynutia titulu PhD. uplynulo 7 rokov. Ak má zodpovedný riešiteľ 35 rokov až v decembri 2024, môže si podať žiadosť vo výzve?

V zmysle výzvy sa mladým vedeckým pracovníkom (v roli zodpovedného riešiteľa) rozumie osoba s dosiahnutým vysokoškolským vzdelaním III. stupňa (PhD.), ktorá v roku podania žiadosti nedovŕšila vek 35 rokov alebo neuplynulo 7 rokov od dosiahnutia vysokoškolského vzdelania III. stupňa (od získania prvého PhD.). V roku podania žiadosti nesmie mať zodpovedný riešiteľ 35 rokov, tzn. môže mať maximálne 34 rokov. Takáto osoba vo výzve VV MVP 2024 nemôže byť zodpovedným riešiteľom. Zároveň nespĺňa podmienku získania titulu PhD.

Podľa podmienok má mať uchádzač ukončené doktorandské štúdium. Môže podať žiadosť osoba, ktorá práve končí doktorandské štúdium - v čase ukončenia výzvy bude mať odovzdanú prácu a bude čakať na obhajobu, ktorá sa uskutoční v auguste?

Zodpovedným riešiteľom môže byť osoba, ktorá sa v čase podania žiadosti musí preukázať dokumentom preukazujúcim ukončenie PhD. štúdia. Osoba, ktorá v čase podania (najneskôr do ukončenia výzvy, tj. 28. 6. 2024) nedisponuje dokladom o ukončení štúdia a úspešnej obhajobe práce vo výzve VV MVP 2024 nemôže byť zodpovedným riešiteľom.

Môže byť zodpovedným riešiteľom osoba, ktorá ukončila 3. stupeň doktorandského štúdia v zahraničí a získala ekvivalentný titul (PDEng.)?

Nie. Neakceptujeme iné tituly ako titul PhD.

Môže byť súčasťou tímu aj pracovník, ktorý má v čase podania výzvy 36 rokov, ak nie je hlavným riešiteľom výzvy?

Veková hranica ostatných členov riešiteľského kolektívu nie je ohraničená.

Je možné uviesť začiatok realizácie projektu v rámci výzvy pre mladých vedeckých pracovníkov od 1.7.2025 (aby to nekolidovalo s APVV projektom - ktorého zavŕšenie je 30.6.2025)?

Nie, začiatok riešenia projektov je stanovený vo výzve, nie je možné ho posúvať. Zároveň fyzická osoba môže byť zodpovedným riešiteľom v rámci všeobecnej výzvy VV MVP 2024 ak: a) nie je zodpovedným riešiteľom projektu financovaného v rámci jednej z grantových schém všeobecnej výzvy VV 2020, VV 2021, VV 2022 a VV 2023, alebo b) je zodpovedným riešiteľom projektu financovaného v rámci jednej z grantových schém všeobecnej výzvy VV 2020, VV 2021, VV 2022 a VV 2023, avšak nedochádza k časovému prekrývaniu sa riešenia projektov, t. j. riešenie projektu financovaného v rámci niektorej zo spomínaných všeobecných výziev musí byť ukončené pred začatím riešenia projektu všeobecnej výzvy VV MVP 2024. V prípade, že uvedená podmienka nebude splnená, podaná žiadosť bude vyradená.

Môže žiadateľ podať žiadosť so zodpovedným riešiteľom – mladým vedeckým pracovníkom, ktorý v súčasnosti nemá na univerzite pracovný pomer? Reálne by bol začiatok projektu k 09/2025 a od tohto termínu by zároveň bola účinná pracovná zmluva na univerzite pre zodpovedného riešiteľa. Daná osoba už v minulosti pre univerzitu pracovala, pre univerzitu by bola prínosom a taktiež výborným adeptom na tento typ projektu. Aktuálne je zamestnaná v zahraničí do 08/2025 a deklaratívnym spôsobom preukázala univerzite ako žiadateľovi projektu, ochotu na návrat do SR. Aktívne sa podieľa na jeho príprave a zároveň by adekvátne garantovala jeho zrealizovanie.

Zodpovedný riešiteľ je výhradne osoba, ktorá má pracovnoprávny vzťah so žiadateľom. Toto platí už v čase podania žiadosti o projekt, čo prehlasuje štatutárny zástupca čestným prehlásením v žiadosti.

Ako je definovaný riešiteľský kolektív pre výzvu APVV MVP 2024, určenú pre mladých vedeckých pracovníkov? Je stanovený limitovaný počet členov riešiteľského kolektívu? Je riešiteľský kolektív limitovaný tiež vekom?

Počet spoluriešiteľov nie je stanovený. Vekový limit sa týka len zodpovedného riešiteľa projektu.

Verejná výzva VV MVP 2024 je zameraná na podporu mladých vedeckých pracovníkov - chceli by sme sa uistiť či je možné na účel tejto výzvy využiť ako zodpovedného riešiteľa, aj výskumníka, ktorý má s našou spoločnosťou uzavretú mandátnu pracovnú zmluvu, teda nie je klasickým zamestnancom spoločnosti.

V zmysle úplného znenia verejnej výzvy VV MVP 2024 je zodpovedný riešiteľ výhradne osoba, ktorá má pracovnoprávny vzťah so žiadateľom. Osoba, ktorá vykonáva prácu na základe mandátneho vzťahu (upravené v Obchodnom zákonníku), nemá status zamestnanca podľa Zákonníka práce. Rozdiel je už na prvé konštatovanie zásadný a spočíva v prvom rade v absencii vzniku pracovnoprávneho vzťahu (založeného predovšetkým pracovnou zmluvou alebo dohodou o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru) a v druhom rade v nemožnosti aplikovať ustanovenia Zákonníka práce na osobu, ktorá má vzťah k zamestnávateľovi na základe mandátnej zmluvy.

Môže mladý vedecký pracovník, ktorý je na univerzite zamestnaný len na 50%, byť zodpovedným riešiteľom projektu? Stačí ak bude zamestnancom organizácie (žiadateľa) v čase podania projektu, alebo musí byť zamestnaný nejaký minimálny čas pred podaním projektu?

V zmysle úplného znenia verejnej výzvy VV MVP 2024 je zodpovedný riešiteľ výhradne osoba, ktorá má pracovnoprávny vzťah so žiadateľom. Percentuálny podiel jeho pracovného úväzku výzva nestanovuje. V čase podania projektu a počas trvania projektu musí mať pracovnoprávny vzťah so žiadateľom.

V podmienkach výzvy je zadefinované, že fyzická osoba môže byť zodpovedným riešiteľom v rámci všeobecnej výzvy VV MVP 2024 ak nie je zodpovedným riešiteľom projektu financovaného v rámci VV 2020 – VV 2023 a R2. Môže byť teda zodpovedný riešiteľ  vo výzve VV MVP 2024 osoba, ktorá má len podanú žiadosť vo výzve a v čase trvania výzvy nie sú zverejnené výsledky podporených návrhov R2?

Áno, je možné podať si žiadosť. Ak by došlo k duplicite projektov v uvedených výzvach (s prihliadnutím na úspešnosť vo výzvach a k časovému prekrývaniu sa riešenia projektov), budete vyradený z procesu.

Môže byť vo výzve VV MVP 2024 zodpovedným riešiteľom projektu mladý vedecký pracovník, ktorý má 100%-ný úväzok v súkromnej spoločnosti a zároveň 30%-ný úväzok ako odborný asistent na univerzite? Žiadateľom projektu bude univerzita.

V zmysle úplného znenia verejnej výzvy VV MVP 2024 je zodpovedný riešiteľ výhradne osoba, ktorá má pracovnoprávny vzťah so žiadateľom, a zároveň je stanovený limit na plánovanú minimálnu ročnú riešiteľskú kapacitu pre zodpovedného riešiteľa 500 hodín. Ak spĺňate podmienky, môžete byť žiadateľom danej výzvy VV MVP 2024.

V texte výzvy je uvedené, že zodpovedný riešiteľ VV MVP 2024 nesmie byť riešiteľom úspešného projektu v rámci výzvy „Štipendiá pre excelentných výskumníkov a výskumníčky R2“, kód výzvy 09I03-03-V04 (momentálne v hodnotení). Môže byť zodpovedný riešiteľ VV MVP 2024 štipendistom podporený zdrojom „Podpora výskumníkov ohrozených konfliktom na Ukrajine“ kód výzvy 09I03-03-V01 (podpora sa konči 31.7.2025).

Takáto osoba môže byť zodpovedným riešiteľom aj v rámci verejnej výzvy VV MVP 2024, pretože uvedená výzva (Podpora výskumníkov ohrozených konfliktom na Ukrajine) nepatrí do výluk. Zároveň je nutné prihliadať na stanovený limit na plánovanú minimálnu ročnú riešiteľskú kapacitu pre zodpovedného riešiteľa 500 hodín.

Ako sa započítava čerpanie materskej/ otcovskej/ rodičovskej dovolenky do doby získania titulu? Musí ísť o celé 6 mesačné, resp. zákonom určené obdobie na možnosť čerpať niektorú z „dovoleniek“?

V prípade uplatnenia výnimky agentúra požaduje doručiť čestné vyhlásenie o čerpaní M/O/R dovolenky v dňoch a reálny počet dní z čestného vyhlásenia sa odpočíta z doby získania titulu. Pokiaľ výsledná doba bude kratšia ako 7 rokov (v zmysle výzvy sa zohľadňuje celý rok 2024), bude zodpovedný riešiteľ oprávnenou osobou na podanie žiadosti vo výzve VV MVP 2024.

Príklad:

A) Zodpovedný riešiteľ má 35 rokov. Môže byť zodpovedným riešiteľom absolvent doktorandského štúdia, ktorý ukončil štúdium augusta 2017 a čerpal 5 mesiacov rodičovskú dovolenku od 1. januára 2018 až do konca mája 2018 (spolu 151 dní)?

Áno, jej oprávnenou osobou.

B) Zodpovedný riešiteľ má 35 rokov. Môže byť zodpovedným riešiteľom absolvent doktorandského štúdia, ktorý ukončil štúdium augusta 2017 a čerpal 5 mesiacov rodičovskú dovolenku od 1. januára 2018 až do konca mája 2018 (spolu 151 dní)?

Nie, nie je oprávnenou osobou.